Σελίδες

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αρχίζει ο «Γολγοθάς» των φορολογικών δηλώσεων

Αρχίζει ο «Γολγοθάς» των φορολογικών δηλώσεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Υποχρεωτική καθίσταται εφέτος η δήλωση όλων των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, μερίσματα μετοχών, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, ακόμη και πολυτεκνικών επιδομάτων, με τους ίδιους τους φορολογούμενους να είναι υποχρεωμένοι να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.



Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η ηλεκτρονική διεύθυνση του Taxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, καθώς εφέτος για πρώτη φορά θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις και όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα. Ειδικότερα εφέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ετοιμάσει προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Η πρώτη ταλαιπωρία αφορά σε περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους». Παράλληλα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ για να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των ταμείων τους, ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα μπορούν από αύριο να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από την ιστοσελίδα του ταμείου (www.ika.gr), ενώ την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) θα πρέπει να επισκέπτονται οι αγρότες για να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις τους.
Η δεύτερη ταλαιπωρία αφορά σε όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες ανεξαρτήτως είδους και ποσού, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα τη βεβαίωση για τους τόκους προκειμένου να δηλωθούν στο έντυπο.
Το έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι περιλαμβάνει μία σειρά αλλαγών που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο. Πέραν την υποχρεωτικής αναγραφής όλων των εισοδημάτων, μία από τις βασικότερες αλλαγές συνιστά η προσθήκη κωδικού στον πίνακα 8, στον οποίο θα δηλώσουμε το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε πέρυσι προκειμένου να αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε ως εισφορά. Παράλληλα, παραμένει η υποχρέωση υποβολής αποδείξεων δαπανών ποσού ίσου με το 25% του εισοδήματός μας, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετος φόρος 10% επί του ποσού που υπολείπεται.

Οι βασικότερες αλλαγέςΠίνακας 2
- Περιλαμβάνεται ο νέος κωδικός 327-328, όπου οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει για πρώτη φορά εφέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα εάν απέκτησαν ή όχι εισόδημα πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις 750 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος 75 ευρώ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι από την υποχρέωση θα εξαιρούνται νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών που δηλώνονται ως προστατευόμενα τέκνα.
- Κωδικοί 019-020: Ο κωδικός αυτός αφορά επιτηδευματίες και καθιερώθηκε προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός όσων αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι κατ΄ ουσίαν μισθωτοί. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).
- Κωδικοί 027-028: Αφορά εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Πίνακας 4Ε
- Κωδικοί 175-176: Δηλώνεται όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.
- Κωδικός 177-178: Δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ., αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

Πίνακας 5
- Κωδικοί 204-205-206: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερευουσών κατοικιών (εξοχικά), ενώ πέρυσι ήταν προαιρετικό.
- Κωδικοί 844 και 845: Οσοι κατέχουν σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του, αντί του ονόματος του σκάφους που ανέγραφαν πέρυσι.

Πίνακας 6
- Κωδικός 659-660: Αναγράφονται όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το ποσά αυτά θα συνυπολογισθούν στο δηλωθέν εισόδημα προκειμένου να υπολογισθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πίνακας 7
- Κωδικοί 077-078: Αναγράφονται οι δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων.
- Κωδικοί 039-040: Αναγράφονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.

Πίνακας 8
- Κωδικοί 333-334: Αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην ξανα-υπολογισθούν στη νέα εισφορά που θα προκύψει από τυχόν πρόσθετα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα κ.λπ.

Πίνακας 9
Οι κωδικοί 831-838 συμπληρώνονται με τα στοιχεία του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ από οικογένειες με ανύπαντρα παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή είναι άνεργα εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2013, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των υπόχρεων σε υποβολή φορολογικής δήλωσης αλλά και της πληθώρας των δικαιολογητικών θα υπάρξει παράταση.

Παρατάσεις απο το ΥΠΟΙΚ
Εξάλλου σε παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων ειδικού φόρου επί ακινήτων προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Για τις μεν πρώτες, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ήταν η 20ή Μαΐου 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 10η Ιουνίου 2013. Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 4η Ιουνίου 2013.
Για τις δεύτερες παρατείνεται μέχρι και την 21η Ιουνίου 2013 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ειδικού φόρου επί ακινήτων (Ν. 3091/2002) έτους 2013.
 http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου