Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Έχασες το βιβλιάριο του ΤΕΒΕ... Χάνεις και τη σύνταξη!

Αν είστε ασφαλισµένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) κινδυνεύετε να χάσετε τη σύνταξή σας, αφού -όπως αποκάλυψε Το ΧΩΝΙ- ο οργανισµός ασφάλισης καταστρέφει τις πρωτότυπες αποδείξεις πληρωµής χωρίς να είναι βέβαιο ότι τις έχει πρώτα µηχανογραφήσει!


Κατέστρεψαν τις πρωτότυπες αποδείξεις πληρωµής εισφορών ΤΕΒΕ στο όνοµα µιας κρυφής µηχανογράφησης! Οσοι έχουν χάσει κάποια βιβλιάρια εισφορών στο ΤΕΒΕ σήµερα κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους αν στα κοµπιούτερ του Ταµείου φαίνονται να µην έχουν πληρώσει τις εισφορές που αντιστοιχούν στα χαµένα έγγραφα!

Αν νοµίζεις ότι µπορείς να πάρεις σύνταξη από το ΤΕΒΕ σε περίπτωση που έχεις χάσει κάποιο βιβλιάριο, επειδή θα έχουν φυλάξει αρχείο, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Οι άνθρωποι πήγαν και κατέστρεψαν 2.274 κούτες µε αποδείξεις πληρωµών ενσήµων (∆ελτία Είσπραξης Εισφορών ΤΕΒΕ) για την περίοδο 1989 - 1992 (αυτά βρήκαµε εµείς, δεν ξέρουµε τι άλλο µπορεί να έχει καταστραφεί). Ετσι, αν δεν έχεις κρατήσει τα βιβλιάρια για να αποδείξεις ότι πλήρωσες τις εισφορές σου στο ΤΕΒΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις σύνταξη.

Θα σου ζητήσουν να τα ξαναπληρώσεις! Για ξεκάρφωµα λένε ότι έχουν µηχανογραφήσει τις 2.274 κούτες (ΕΜΕΙΣ ∆ΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ!) αλλά όταν ζητά ο ασφαλισµένος να δει τι έχουν µηχανογραφήσει για την επίµαχη περίοδο, βλέπει το κενό: Η αλήθεια είναι ότι µόνο όταν τους πάνε τα βιβλιάρια οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για να πάρουν σύνταξη µπαίνουν στον κόπο να καταγράψουν τις πληρωµένες εισφορές. Πριν από την υποβολή αίτησης σύνταξης, δεν αφήνουν κανέναν να δει τι έχει «µηχανογραφηθεί» και τι έχει πληρωθεί.
Ο ∆ΥΣΚΟΛΟΣ... ΟΑΕΕ

Η αλήθεια, φυσικά, είναι ότι δεν πέφτουµε και από τα σύννεφα. Ολοι µας λίγο πολύ έχουµε ακούσει για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ. Είναι γνωστό ότι είναι από τους πιο δύσκολους στις συναλλαγές κοινωνικοασφαλιστικούς οργανισµούς. Αυτά όµως τα οποία αποκαλύπτει σήµερα Το ΧΩΝΙ θα σας πείσουν ότι ο τρόπος µε τον οποίο µεταχειρίζονται τους ασφαλισµένους του ΤΕΒΕ που προσπαθούν να πάρουν σύνταξη είναι πραγµατικά εξωφρενικός: Αφενός δεν τους δίνουν πληροφορίες σχετικά µε το τι έχει µηχανογραφηθεί από τις εισφορές που έχουν πληρώσει, αφετέρου τους ενηµερώνουν µόνο αφού λάβουν από τους ίδιους τα ασφαλιστικά βιβλιάρια για να βγάλουν σύνταξη. Το τι τελικά είχε µηχανογραφηθεί δεν το µαθαίνουν ποτέ.

teve

ΕΙΣΦΟΡΕΣ... ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Η ιστορία που φέρνει σήµερα στο φως Το ΧΩΝΙ αφορά ασφαλισµένο του ΤΕΒΕ που πριν από λίγα χρόνια έκανε αίτηση συνταξιοδότησης. Στην προσπάθειά του λοιπόν να συγκεντρώσει τα ένσηµά του πήγε και στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Από τον ασφαλιστικό οργανισµό του είπαν να προσκοµίσει εκείνος τα βιβλιάριά του. Του φάνηκε κάπως παράξενο. «Γιατί να τα προσκοµίσω εγώ; Αυτοί δεν τα κρατάνε;» σκέφτηκε. Ωστόσο υπάκουσε. Πήγε στο σπίτι του, άνοιξε τα συρτάρια του και συγκέντρωσε τα προ εικοσαετίας έγγραφά του. Μόνο που διαπίστωσε ότι του έλειπε ένα βιβλιάριο εισφορών για τις χρονιές 1990-1991. Ήταν εισφορές που είχε πληρώσει µε διακανονισµό. Το σηµαντικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι χωρίς αυτό το βιβλιάριο, ο άνθρωπος δεν συµπληρώνει το χρόνο που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση. Για αυτό και το ζήτησε από τον ασφαλιστικό του οργανισµό. Από αυτό το σηµείο ξεκινά ο εφιάλτης.
Τα αρχεία καταστράφηκαν.

Αφού ο συγκεκριµένος ασφαλισµένος ρωτούσε και δεν του απαντούσαν, ζητούσε τα έγγραφά του και δεν του έδιναν (µέχρι και εισαγγελική εντολή τους πήγε) έµαθε το απρόσµενο νέο... τα στοιχεία εκείνης της περιόδου καταστράφηκαν. Ο οργανισµός µόλις τον περασµένο Φεβρουάριο τελικά απάντησε στον άνθρωπο ότι στα αρχεία του πρώην ΤΕΒΕ δεν υπάρχουν δελτία είσπραξης εισφορών καθότι έχουν σταλεί «για διάτρηση και όταν ενηµερώνεται η βάση δεδοµένων καταστρέφονται» και ότι έχει ενηµερωθεί η βάση δεδοµένων των εισφορών του πρώην ΤΕΒΕ για όλα τα έτη µέχρι το 2006.

Μάλιστα Το ΧΩΝΙ από άλλη πηγή εξασφάλισε ένα από τα έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είναι το πρακτικό 1/2006 της επιτροπής για την εκκαθάριση του αρχείου από το οποίο αποδεικνύεται ότι καταστράφηκαν τα εξής:

● ∆ελτία εισπράξεως εισφορών (∆ΕΕ) παλαιών ασφαλισµένων από τον Οκτώβριο του 1988 ως το ∆εκέµβριο του 1988

● ∆ελτία εισπράξεως εισφορών από τον Ιανουάριο του 1990 ως τον ∆εκέµβριο του 1990

● ∆ελτία εισπράξεως εισφορών του Ιανουαρίου του 1992 καθώς και από τον Ιούνιο του 1992 ως το ∆εκέµβριο του 1992

Θυµίζουµε ότι ο ασφαλισµένος της ιστορίας µας έχει χάσει το βιβλιάριο εισφορών της περιόδου 1990 – 1991. Άρα, µέρος του υλικού που ψάχνει... έχει καταστραφεί, σύµφωνα µε το πρακτικό. Όµως υπάρχουν δύο επισηµάνσεις στο έγγραφο που καθησύχασαν τον ασφαλισµένο. Ακριβώς κάτω από τον πίνακα µε τις ηµεροµηνίες υπάρχει η διευκρίνιση: «οι εισφορές των ασφαλισµένων των ανωτέρω ∆ΕΕ έχουν καταχωρηθεί στον Η/Υ».

Επίσης, στο συνοδευτικό έγγραφο αναφέρεται «Σας γνωρίζουµε ότι τα όσα αναφέρονται στο πρακτικό 1/06 αφορούν ΜΟΝΟ παραστατικά εισφορών των ασφαλισµένων βάσει των οποίων γίνεται η καταχώρησή των στον Η/Υ». Το λένε ξεκάθαρα σε δύο σηµεία. Κατέστρεψαν τα αρχεία των ασφαλισµένων αφού πρώτα τα καταχωρήσανε. Αυτό διάβασε ο πρωταγωνιστής µας και ησύχασε. Και µετά πήγε να ψάξει τα µηχανογραφηµένα αρχεία. «Εκεί προφανώς θα υπάρχουν όλα» σκέφτηκε...

Τα αρχεία δεν µηχανογραφήθηκαν

Η συνέχεια του ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτική. Στην οθόνη αυτού του περιβόητου Η/Υ σήµερα δεν είναι περασµένα 4 ολόκληρα έτη ασφαλιστικών εισφορών του συγκεκριµένου ανθρώπου. Για τα έτη 1990 – 1994 εµφανίζεται το απόλυτο κενό. Προσέξτε... πριν από το 1990 εµφανίζονται τα στοιχεία. Μετά το 1994 επίσης εµφανίζονται τα στοιχεία. Η περίοδος όµως 1990 – 1994 παραµένει απολύτως κενή. Μα, ο ΟΑΕΕ µας είπε ότι κατέστρεψε τα αρχεία αφού πρώτα τα µηχανογράφησε. Και τελικά αποδεικνύεται ότι αυτά δεν µηχανογραφήθηκαν.
Οι δύο εκδοχές

Εδώ υπάρχει ένα δεδοµένο και δύο εκδοχές. Το δεδοµένο είναι (να το επαναλάβουµε) ότι ο συγκεκριµένος ασφαλισµένος δεν µπορεί να βγει στη σύνταξη χωρίς τα 4 αυτά χρόνια που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και από επιφάνειας Η/Υ. Οι δύο εκδοχές που µένει να απαντηθούν αρµοδίως πια είναι οι εξής:

1 Οντως καταστράφηκαν τα στοιχεία του ασφαλισµένου χωρίς να έχουν µηχανογραφηθεί.

2 Βεβαίωσαν τον ασφαλισµένο ότι τα στοιχεία του καταστράφηκαν, χωρίς αυτά να έχουν πραγµατικά καταστραφεί.

Αυτό το δεύτερο ενδεχόµενο βέβαια προκαλεί νέες ερωτήσεις. Μήπως λοιπόν χρησιµοποιήθηκαν διαφορετικά αυτά τα ένσηµα; Μήπως κάποιοι πήραν συντάξεις µαϊµού χρησιµοποιώντας τα ένσηµα άλλων;
ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΛΟΓΩ ΧΩΡΟΥ

Κάθε ασφαλισµένος όταν πληρώνει την εισφορά του κοιµάται ήσυχος ότι ένα οργανωµένο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης θα καταγράφει µε σαφή και ασφαλή τρόπο τι έχει πληρώσει. Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να ξυπνήσει από αυτόν τον ύπνο ο ασφαλισµένος του ΤΕΒΕ και µάλιστα µε άσχηµο τρόπο. Και αυτό γιατί τα πρωτότυπα έγγραφα εξόφλησης των εισφορών για σηµαντικά χρονικά διαστήµατα του παρελθόντος έχουν καταστραφεί! Ολες οι πρωτότυπες αποδείξεις ότι κάποιος ασφαλισµένος πλήρωνε τις εισφορές του στο ΤΕΒΕ για σηµαντικά διαστήµατα περασµένων δεκαετιών έχουν καταστραφεί.

Συγκεκριµένα, µε το έγγραφο ∆ΙΑΣΦ/Φ90/3 του ΟΑΕΕ σε συνδυασµό µε τη ∆Ι∆ΙΟΙΚ/Φ/216/2/2006 απόφαση του ΟΑΕΕ καταστράφηκε το σύνολο από 2.274 κιβώτια.
Πριν καταστραφούν αυτά τα έγγραφα, που είναι τα µόνα επίσηµα στοιχεία που µπορούν να αποδείξουν την καταβολή εισφορών, προηγήθηκε µια ανταλλαγή αλληλογραφίας µεταξύ ΟΑΕΕ και Γενικών Αρχείων του Κράτους, από την οποία προέκυψε µε σαφήνεια για ποιον λόγο καταστράφηκαν αυτά τα επίσηµα έγγραφα:

«Παρακαλούµε για τις όσο πιο σύντοµες ενέργειές σας καθότι τα προς καταστροφή ∆ΕΕ καταλαµβάνουν µεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και ήδη έχει δηµιουργηθεί το αδιαχώρητο».

Κατέστρεψαν εποµένως τα ∆ελτία Είσπραξης Εισφορών του ΤΕΒΕ, τα οποία αποτελούν κρίσιµα έγγραφα για να βγει σε σύνταξη ο ασφαλισµένος, γιατί... δεν είχαν πού να τα βάλουν!

Πέραν του ότι δεν υπάρχει καµία αναφορά σε διαδικασία µηχανογράφησης (π.χ. ότι µηχανογραφήθηκαν στο πλαίσιο της τάδε απόφασης ή της τάδε διαδικασίας), εµείς θα θέσουµε το απλό ερώτηµα που θα πρέπει να ανησυχήσει τους ασφαλισµένους του ΟΑΕΕ:

Αν είναι µηχανογραφηµένες οι πληροφορίες για τις καταβολές εισφορών στο ΤΕΒΕ, γιατί ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να ζητά τα ασφαλιστικά βιβλιάρια στο πλαίσιο αίτησης για συνταξιοδότηση;

Αφού υποτίθεται ότι τα έχει µηχανογραφήσει πριν τα καταστρέψει, γιατί ζητά τα ασφαλιστικά βιβλιάρια των ασφαλισµένων του ΟΑΕΕ;

Η έρευνα για το θέµα αυτό µόλις αρχίζει και καλούµε όσους έχουν αντιµετωπίσει κρούσµατα «εξαφανισµένων» εισφορών να επικοινωνήσουν µε την εφηµερίδα µας ώστε να εντάξουµε στην έρευνά µας όσες περιπτώσεις σχετίζονται µε το θέµα αυτό.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ;

Εµείς, όµως, θα πάµε το ερώτηµα για την καταστροφή των αρχείων αυτών ένα βήµα πιο πέρα. Πώς θα προστατευθεί ένας πολίτης από ένα σφάλµα στη µηχανογράφηση όταν τα πρωτότυπα έχουν καταστραφεί; Πώς θα αποδείξει ότι έχει πληρώσει εισφορές όταν έγινε µια παράλειψη στη µηχανογράφηση; Εκτός, φυσικά, αν είµαστε όλοι τόσο σίγουροι ότι δεν γίνονται λάθη στη µηχανογράφηση! Θα ισχυριστεί ίσως κάποιος ότι για αυτό έχει τα ασφαλιστικά βιβλιάρια ο ασφαλισµένος, για να µπορεί να αποδείξει τι έχει πληρώσει.

Οµως θα σας απαντήσουµε ότι και αυτό είναι σχετικό γιατί στα 30 - 40 χρόνια που κατά µέσο εργάζεται ένας άνθρωπος πριν βγει στη σύνταξη και πληρώνει τα ταµεία του είναι πολύ πιθανόν να χαθεί κάποιο βιβλιάριο για οποιονδήποτε λόγο. Τι θα πρέπει να κάνει αυτός ο άνθρωπος αν µάθει ότι τελικά καταστράφηκαν και τα πρωτότυπα ∆ελτία Εισπράξεων Εισφορών και τελικά δεν µπορεί να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τις εισφορές του για να πάρει σύνταξη;
 http://www.toxwni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου