Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στην ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας Έως 48 δόσεις για επιχειρήσεις και έως 100 για φυσικά πρόσωπα, οι ρυθμίσεις των οφειλών προς τα Ταμεία

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία έως
και 5.000 ευρώ, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, έως και σε 100 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ, σύμφωνα με την εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας.
Την ίδια ώρα, αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όπου ως ελάχιστη δόση ορίζονται τα 15 ευρώ, ακόμα και για οφειλή που ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία με τις 100 δόσεις εντάσσονται και οι αυταπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης.
Αντιθέτως, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις, με την προϋπόθεση να έχουν τακτοποιηθεί τυχόν οφειλές του τρέχοντος έτους.  Σύμφωνα με το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αυτή η κατηγορία οφειλετών δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 δόσεις, οι οποίες δεν εκτείνονται πέραν της 30ης Ιουνίου του 2017 και αφορούν τις οφειλές προς τα Ταμεία έως τις 31.12.2012.
Σημειώνεται ότι όσοι ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χάνουν αυτομάτως τυχόν διευκολύνσεις που είχαν από προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ για να κάνουν χρήση αυτής θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές του 2013, μέσω της πάγιας ρύθμισης και εν συνεχεία να κάνουν αίτηση για ένταξη των παλαιότερων οφειλών. Έτσι, το χρέος του 2013 – αν υπάρχει – θα ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ το χρέος με κεφαλαιοποίηση έως 31.12.2012 θα υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με τις 48 δόσεις.
Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση έχουν ως εξής:
- Να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού
- Υπεύθυνη δήλωση για ποσά από 5.000 έως και 75.000 για την λεπτομερή περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Για ποσά άνω των 75.000 πρέπει να προσκομίζεται και επιβεβαίωση των στοιχείων από τρίτο, ανεξάρτητο εκτιμητή (ορκωτό λογιστή, λογιστή φοροτεχνικό, δικηγόρο).
- Για ποσά άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται σύσταση εγγύησης για τη διασφάλιση της οφειλής, η οποία να περιλαμβάνει: προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για το σύνολο της οφειλής, πλήρη διασφάλιση οφειλής με εγγραφή υποθήκης, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου.
- Η ρύθμιση εκπίπτει είτε αν ο οφειλέτης καταβάλει εκπρόθεσμα μια δόση για δεύτερη φορά ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές κατά τη διάρκεια του διακανονισμού.
-Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μια φορά αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση , αλλά και να έχει υποβάλει δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών ανελλιπώς επί πενταετία.
-Της ρύθμισης εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου