Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ STAGE ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ


Τον δρόμο των ρουσφετολογικών προσλήψεων άνοιξε
Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)

 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ευάγγελου Βενιζέλου με τροπολογία προσθήκη που κατέθεσαν βουλευτές του κινήματος στο πολυνομοσχέδιο επαναφέροντας από...
την πίσω πόρτα τον θεσμό των stage που καταργήθηκε μόλις το 2010.
Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι του ΟΑΕΔ και όχι μόνο θα αποτελέσουν για ακόμα μια φορά τα εύκολα θύματα στο δημόσιο τομέα μιας πελατειακής πρακτικής με σκοπό δήθεν την καταπολέμηση της ανεργίας. Η επιδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου να καταπολεμηθεί η ανεργία με την πρόσληψη 200.000 ανέργων επιτυγχάνεται με τη συναίνεση και των δύο άλλων κομμάτων της κυβέρνησης και με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ.
Ειδικότερα στην τροπολογία προσθήκη αναφέρεται ρητά ότι για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με απασχόληση ανέργων σε δήμους και περιφέρειες ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως σε σχολεία και νοσοκομεία θα εκπονηθούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συγχρηματοδοτούμενα με πόρους του κοινωνικού ταμείου του ΕΣΠΑ σε δήμους και περιφέρεις τα οποία θα καταρτίζει ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά τα οποία θα απασχολούνται οι ωφελούμενοι άνεργοι μέσω των οποίων μπορούν να απορροφηθούν τουλάχιστον 200.00 άνεργοι τα προσεχή χρόνια έχουν να κάνουν με τεχνικά έργα σε δήμους και περιφέρειες, με κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, με δομές πρόνοιας σε νοσοκομεία, με καθαρισμό και φύλαξη σχολείων κ.λπ.
Πίσω όμως από αυτές τις «αθώες» επιδιώξεις για καταπολέμηση της ανεργίας κρύβονται ρουσφετολογικές σκοπιμότητες και πελατειακές πρακτικές καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα περιβόητα stage όπου οι προσλήψεις γινόνταν από το παράθυρο. Συγκεκριμένα στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα εξαιρεθούν από τις άμεσες διαδικασίες του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ειδικότερα στην τροπολογία αναφέρεται ότι στην παρ. 2 άρθρο 14 του Ν.2190 (νόμος Πεπονή) όπως ισχύει προστίθεται περίπτωση ιθ’. Αυτό για τους γνωρίζοντες σημαίνει ότι στις προσλήψεις που σήμερα εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ όπως στρατιωτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και δικαστικοί θα προστεθούν και όσοι άνεργοι θα προσληφθούν μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Για να χρυσώσουν το χάπι «παρέχουν» στο ΑΣΕΠ τον έλεγχο και την υψηλή εποπτεία νομιμότητας και μόνον των διορισμών που όμως θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ. Στην ουσία αυτό πρόκειται για πλήρες άδειασμα του ΑΣΕΠ το οποίο δεν θα ασκεί ουσιαστικό αλλά τυπικό έλεγχο ούτε θα εκδίδει προκηρύξεις υπό τον άμεσο έλεγχό του και τα δικά του κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον νόμο Ραγκούση του 2010 παντός είδους συμβάσεις (έργου, εργασίας ορισμένου χρόνου και αορίστου χρόνου, όπως και το τακτικό προσωπικό) έχουν περάσει πλέον πλήρως στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία οι ωφελούμενοι άνεργοι που θα προσλαμβάνονται σε υπηρεσίες του δημοσίου θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.  Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και πάλι η πόρτα και επανέρχεται το άγος των stage με τα όποια προβλήματα που είχε προκαλέσει καθώς χιλιάδες ωφελούμενοι άνεργοι μετά το τέλος της σύμβασής τους θα προσφεύγουν πλέον στα δικαστήρια προβάλλοντας διεκδικήσεις για ανανέωση των συμβάσεων τους.
Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννης Ραγκούσης (που εκχώρησε πλήρως με νόμο όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ) καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά για επιστροφή στην εποχή της φαυλότητας, της αναξιοκρατίας και της κακής νοοτροπίας που χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος.

«Επανέκαμψαν τα προγράμματα τύπου stage στο δημόσιο και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν.2190 !

Οι άνεργοι εμπαίζονται καθώς καμία δεξιότητα δεν θα αποκτήσουν, το μέλλον τους θα παραμείνει ζοφερό.

Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα αναλάβουν αποκλειστικά το πολιτικό κόστος από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν θα επιλεγούν  για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Την ίδια στιγμή ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οι μεν θα πιέζουν, οι δε θα υπόσχονται, "κλείνοντας το μάτι", τη μονιμοποίηση διαμέσου της προσαύξησης της μοριοδότησης που και αυτή καταργήθηκε για λόγους ισονομίας με τον  Ν.3812.

Η Ελληνική οικονομία θα στερηθεί για μια ακόμη φορά την ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο εργάζονται εκατομμύρια έλληνες θα παρακολουθεί να εξελίσσεται ερήμην των αναγκών του ένα ακόμη επεισόδιο πελατειακού πολιτικού παιχνιδιού.

Οι συλλήβδην  στοχοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κοιτούν αδιαμαρτύρητα τη δημιουργία ξανά ενός θεσμικού, διοικητικού και εργασιακού προβλήματος που στο μέλλον θα επιχειρηθεί εκ νέου η επίλυσή του με ανερμάτιστες και άδικες οριζόντιες πολιτικές..

Η ζημιά για τον τόπο είναι πολύ μεγάλη, είναι ανυπολόγιστη.
Ό,τι φτιάξαμε χαλάνε.
Πώς μπορεί να υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα;»
http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου