Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις δικαστών

Με το σκεπτικό ότι, "η αποτυχία είσπραξης των φορολογικών εσόδων δεν αρκεί για να καταστήσει συνταγματικά ανεκτές τις περικοπές", η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, όπως  διαμορφώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2012.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν και οι περικοπές «συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως, και πάλι, κατά παράβαση της κατ' άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».
Ειδική αναφορά γίνεται και στην οικονομική κρίση, για την οποία καταγράφεται ότι: "οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών. Η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστησε μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ' επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων".
Η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη μία νίκη για τους δικαστικούς λειτουργούς. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, ήδη έχουν δικαιωθεί για τις περικοπές στις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστών τόσο από το Μισθοδικείο και όσο το Συμβούλιο της Επικρατείας.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου