Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Διαγράφονται χρέη χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Ποιοι γλιτώνουν χρήματα και πως

Είναι χιλιάδες οι ασφαλισμένοι που βρέθηκαν με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ λόγω της παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία. Ειδικά το μπλοκάκι έχει “κάψει” πολλούς επαγγελματίες. Τώρα με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τα χρέη που δημιουργήθηκαν διαγράφονται και μάλιστα με μια απλή διαδικασία.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση για τη διαγραφή οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας αφορά τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών:
Δημοσιογράφους οι οποίοι είναι παλιοί ασφαλισμένοι ( προ του 1993) στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι είχαν μπλοκάκι και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΟΑΕΕ.
Νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993) οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, λόγω δραστηριότητας σε μικρούς πληθυσμιακά δήμους.

Η διαδικασία για την απαλλαγή από τα χρέη

Κάθε ασφαλισμένος που κατέβαλε εισφορές σε ένα Ταμείο και βρέθηκε να χρωστάει σε ένα δεύτερο ταμείο ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 (εμπίπτει δηλαδή στην κατηγορία χρεών “εύλογης αμφιβολίας”) θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει μια αίτηση με την οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι λόγω διπλής ασφάλισης δεν έχει καμία οφειλή.
Το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης θα καλείται στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει εάν όντως συντρέχουν λόγοι εύλογης αμφιβολίας (λόγω αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων, αντικρουόμενων διατάξεων κλπ).
Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας που αφού ομαδοποιηθούν οι περιπτώσεις θα εκδίδει υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των οφειλετών με διαγραφή των χρεών που έχουν προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου