Σελίδες

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Δικαίωμα σύνταξης ακόμα και σε καταδικασμένους δημοσίους υπαλλήλους

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ακόμη και αν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου, η σύνταξη θα πρέπει να χορηγείται

Το κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό  δικαίωμα δημοσίου υπαλλήλου δεν επηρεάζεται ούτε από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας εφοριακό που δεν του χορηγούσαν την σύνταξη λόγω καταδίκης του.
Στο σκεπτικό της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά του υπαλλήλου, ανεξάρτητα αν είναι πλημμεληματικού ή κακουργηματικόυ χαρακτήρα, «δεν τελεί σε άμεση σχέση με το συνταξιοδοτικό καθεστώς» έτσι ώστε να μπορεί να καταστεί κριτήριο  για την απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά σχετίζεται άμεσα με την  υπηρεσιακή του κατάσταση  δυναμένη να οδηγήσει στην απόλυση του υπαλλήλου».
Η απόφαση καταλήγει ότι οι δυσμενείς αυτές συνέπειες της απώλειας του συνταξιοδοτικού δικαιώματος  είναι δυσανάλογες προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ενώ η κύρωση επεκτείνεται και μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε, με συνέπεια να προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ πλήττει το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Η υπόθεση αφορά σε αίτηση εφοριακού προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με την οποία ζητούσε να του χορηγηθεί σύνταξη. Το ΓΛΚ απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι έχασε το συνταξιοδοτικού του δικαίωμα λόγω αμετάκλητης καταδίκης του για το αδίκημα της δωροδοκίας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την χορήγηση σύνταξης στα μέλη της οικογένειας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου