Σελίδες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ομολόγησαν ότι η ρύθμιση θα αποτύχει

Μια ρύθμιση χρεών με αμφίβολα αποτελέσματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη,
καθώς προϋποθέτει ότι ο οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή, θα πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου έως και την εξόφληση των υποχρεώσεων τους, όποτε αυτή προκύψει.Κάτι που επιβεβαίωσε στην ουσία και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού όπως δήλωσε στη βουλή τα αναμενόμενα έσοδα από την ρύθμιση είναι ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπουν στο κρατικό ταμείο μέχρι το 2018. Δηλαδή από τα 70 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία η κυβέρνηση μέσω της ρύθμισης προβλέπει ότι θα εισπράξει το 2% περίπου. Ασφαλώς και πολλά από τα 55 δισεκατομμύρια παλαιών οφειλών, ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως. Ομως από τα 15 περίπου δισεκατομμύρια που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, ο στόχος είναι η είσπραξη του 10% αυτών. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη ρύθμιση (σ.σ η ρύθμιση της Νέας Αρχής η οποία έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις) αποδείχτηκε αποτυχημένη καθώς ενώ ο εισπρακτικός στόχος είχε τεθεί στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τελικώς το 2013 το δημόσιο εισέπραξε 124 εκατομμύρια ευρώ από 89.977 συμμετέχοντες.
Και για να καταλάβουμε τι προβλέπει η ρύθμιση πρέπει να σημειωθεί ότι αν κάποιος επιλέξει τις 100 δόσεις για να αποπληρώσει τα χρέη του δεν θα μπορεί για τα επόμενα 8 και πλέον χρόνια να αφήσει απλήρωτη δόση φόρου ή ασφαλιστικής υποχρέωσης. Με δεδομένο ότι η ρύθμιση δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος Νοεμβρίου, διότι απαιτεί την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του taxis, αφού οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αλλά και την δημοσιοποίηση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ουσιαστικά επιβάλλει σε όσους αδυνατούν και άρα για αυτό το λόγο επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, να βρουν χρήματα και να εξοφλούν κανονικά όλες τους τις υποχρεώσεις ή να διακανονίσουν τα νέα χρέη που θα προκύψουν από την 1η Οκτωβρίου και μετά μέσω των πάγιων ρυθμίσεων. «Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι» δηλαδή. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι η νέα ρύθμιση έρχεται με μεγάλο αριθμό δόσεων, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων, με δυνατότητα ένταξης και των ρυθμισμένων χρεών στην παλαιότερη ρύθμιση «νέα αρχή» και ασφαλώς με χαμηλότερο επιτόκιο.
Αναλυτικά, η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
- Η ρύθμιση θα αφορά βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως ένα εκατομμύριο ευρώ κατόπιν αίτησης η οποία μπορεί να υποβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου του 2015
- Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις και να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης
- Μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα υπολογίζονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Θα υπολογίζονται βέβαια προσαυξήσεις με επιτόκιο 4,56%
- Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ
Στη ρύθμιση επίσης υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, μπορούν να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:
α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή
β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή
γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
Αριθμός δόσεων - Ποσοστό διαγραφής προσαυξήσεων
Αριθμος δόσεων
Ποσοστό διαγραφής προσαυξήσεων
100
20%
72
30%
60
50%
48
60%
36
70%
24
80%
12
90%
Εφάπαξ
100%
Επί των προσαυξήσεων, θα γίνεται η έκπτωση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Δηλαδή, για οφειλή 8.000 ευρώ εκ των οποίων τα 6.000 είναι κεφάλαιο και τα 2.000 προσαυξήσεις ο οφειλέτης θα γλιτώσει:
400 ευρώ αν πληρώσει σε 100 δόσεις
600 ευρώ αν πληρώσει σε 72 δόσεις
1000 ευρώ αν πληρώσει σε 60 δόσεις
1200 ευρώ αν πληρώσει σε 48 δόσεις
1400 ευρώ αν πληρώσει σε 36 δόσεις
1600 ευρώ αν πληρώσει σε 24 δόσεις
1800 ευρώ αν πληρώσει σε 12 δόσεις και
2.000 ευρώ αν πληρώσει εφάπαξ.
Θέλουν αλλά δεν μπορούν
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η κίνηση για τον ΟΑΕΕ «Συμμετέχω και εγώ, η ισχύς εν τη ενώσει», προβλέπει την πλήρη αποτυχία και της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ , αφού όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το 96% των ερωτηθέντων δεν θα μπορέσει να μπει στην νέα ρύθμιση με βασική αιτία τις τρέχουσες υψηλές εισφορές. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν άλλοι όροι των ρυθμίσεων, όπως προκαταβολή ή εξοφλημένο το τρέχον έτος κλπ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι οφειλέτες θέλουν και μπορούν να δώσουν χρήματα στον ΟΑΕΕ για τις τρέχουσες εισφορές και τα οφειλόμενα, σημαντικά όμως μικρότερα ποσά από αυτά που σκέφτονται η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα.
http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου